Stichting Stoomspuit Gorkum

Home

Geschiedenis

De Stichting

Hoe werkt het?

Onderhoud

Fotoalbum

Gastenboek

Contact

Links

Geschiedenis 


In de loop van 1910 heeft Bikker & Zonen de brandspuit afgeleverd nadat bij de beproeving de eisen ruimschoots gehaald werden. Brandspuitmeester J. de Bie had nu een "krachtig wapen" tot zijn beschikking dat tot 1940, dus zo'n dertig jaar, tot tevredenheid van de gehele Gorkumse burgerij gefunctioneerd heeft. Uiteraard is de stoomspuit vele malen ingezet bij branden in en om Gorkum. Zo ook op 22 april 1915, toen B&W van Gorkum te hulp werd gevraagd door de militaire macht uit Nieuwendijk om een daar uitgebroken ernstige brand te helpen bestrijden.

"
Ten 4 ure werd de spuit, met nodigen manschappen, begeleid door den commandeur begeven naar den Nieuwendijk. Om 5 uur werd den spuit ingezet met 2 stralen tot des avonds 9.15. Toen gevaar voor verdere uitbreiding geweken was, werd den stoomspuit terug naar Gorkum vervoerd".

Een van de "hoogtepunten" uit de vlammende carrière van de stoomspuit was de grote uitslaande brand op 5 september 1919. Om 22.15 uur kwam de spuit ter plaatse bij de brand van houtzagerij Wed. Damen aan de Arkelsedijk. Samen met een collega stoomspuit werd deze brand bestreden tot 3 uur in de nacht. Door de toepassing van motorspuiten werd de behoefte aan de stoomspuit steeds minder. Op 21 november 1940 werd de stoomspuit definitief buiten gebruik gesteld. Burgemeester en wethouders van Gorkum hadden destijds echter geen behoefte om de stoomspuit te verkopen, zodat deze gelukkig voor de gemeente behouden bleef